måndag, augusti 26, 2024

Hur räkna växthusgaser?

GHG-protokollet är som en internationell manual för att räkna växthusgaser – en slags "Växthusgasutsläpp för Dummies". Det handlar om att omvandla sex olika gaser till koldioxidekvivalenter, vilket är lite som att försöka jämföra äpplen med apelsiner och bananer samtidigt. Hur rapporterar man enligt GHG-protokollet?

Scope 1: Direkta utsläpp. Tänk dig att Scope 1 är som att hålla reda på alla dina egna skorstenar och bilar. Det är som att försöka räkna alla dammråttor under soffan – du vet att de finns där, men de är svåra att få tag på. Men när du väl lyckas, kan du stolt säga att du har koll på dina egna utsläpp, vilket ger dig en guldstjärna i hållbarhetsvärlden.

Scope 2: Indirekta utsläpp från energi. Scope 2 handlar om att hålla koll på energiräkningarna, att försöka förstå varför dina räkning är så hög när du bara använder "lite" energi... Genom att mäta  indirekta utsläpp kan du kanske samtidigt optimera din energiförbrukning och spara pengar, (vilket gör att du kan köpa fler LED-lampor..., kallas Jevons paradox).

Scope 3: Värdekedjans utsläpp. Scope 3 är den verkliga utmaningen. Det är som att försöka lösa ett mordmysterium där alla är misstänkta. Här måste du tänka både uppströms och nedströms, vilket innebär att du måste hålla koll på allt från råvaruleverantörer till slutkonsumenters användning. Men när du lyckas lösa mysteriet, kan du inte bara förbättra din hållbarhet utan också stärka ditt varumärke och bygga kundlojalitet. 




















inspiration från Hypergene.