Är artförsvinnandet ett globalt problem, men kanske inget hot mot den biologisk mångfalden i Sverige?
Globalt utrotas mellan 0,01% och 0,1 % av de vilda arterna. I Sverige 0,005 % av de vilda arterna per år. Hur rödlistan förändrats mellan 2000 och 2015:
Dag Lindgren analyserar även i "Överbeskydd av arter i svenska skogen?" i detalj hur lavskrikan, som är en norrländsk fågel har uppmärksammas sista tiden när myndigheterna försöker tillämpa artskyddsförordningen (SFS 2007:845, mer om artskydd). Enligt Lindgren finns ca 50000 par i Sverige, de är en utpräglad stannfågel, den är oskygg och nyfiken. Minskat i antal och utbredning 1990, men sedan 1998 har förekomsten av lavskrikan ökat signifikant (fågeltaxering). Nu har fem skogsägare på 28 hektar i Arbrå, Bollnäs, Hälsingland fått avverkningsförbud. Ett lavskrikerevir är typiskt 100 hektar. Lavskrikan är livskraftig, inte rödlistad. Så skriver Lindgren om lavskrikan i "Överbeskydd av arter i svenska skogen?":
Det är ett konkret exempel på hur reglering kring artskydd håller på att tillämpas som jag försökt följa på avstånd. Och som jag ska försöka fortsätta följa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar