torsdag, september 12, 2024

Kött-Baljväxter

Jag hörde talas om Naturskyddsföreningens Skånes projekt med att få oss att äta mera närodlade baljväxter. De menar att bra bönor löser fem problem. Hushållningssällskapet har gjort skriften: "Foodjam med baljväxter". Detta fick mig att koppla till vår överkonsumtion av kött (griskött, nötkött, fågel och övrigt kött). Funderade på hur mycket kött i gram per vecka som vi äter per vecka i Sverige, och som skulle kunna ersättas med baljväxter med hänsyn till bland annat vårt behov av proteiner. Vem skulle kunna visa hur mycket baljväxter som behöver ätas per vecka mätt både i torr vikt och kokt vikt - för att minska den genomsnittlige svenskens köttkonsumtion till en kötträtt i veckan med hänsyn till vårt behov av protein och annat näringsinnehåll. Jag skapade följande promt till generativ AI: 


"Gör en kommentar kring Naturskyddsföreningens Skånes projekt med att få oss att äta mera närodlade baljväxter. Skriv om vår överkonsumtion av kött – dela upp svenskens konsumtion av i griskött, nötkött, fågel och övrigt kött i gram per vecka - som skulle kunna ersättas med baljväxter med hänsyn till vårt behov av proteiner. Visa på hur mycket baljväxter som behöver ätas per vecka mätt både i torr vikt och kokt vikt - för att minska den genomsnittlige svenskens köttkonsumtion till en kötträtt i veckan (200 gram per vecka) med hänsyn till vårt behov av protein och annat näringsinnehåll." 


Fick bland annat följande svar från GPT4 - via Poe:

























Det är dock inte lätt för generativ AI att hålla reda på gram per kokt vikt av bönorna, samt relationen mellan kokt vikt och torr vikt på baljväxterna. Fick detta svar av GPT4o via Perplexity:   








































Inga kommentarer: