Gun Rudquist från Naturskyddsföreningen
och Erik
Steen Jensen, professor vid SLU, diskuterade den 19 mars 2015 i Lund Ekologisk och matbrist - jordbrukets utmaningar ur
svenskt och globalt perspektiv. Diskussionen leddes mycket bra av miljöstrateg
Linda Birkedal. Föreläsningen arrangeras av Lunds kommun och Naturskyddsföreningen, hela programmet:
Vi fick frågan hur stor jordbruksmark varje svensk behöver. Svar 0,4-0,5 hektar (ha). Vi fick frågan hur stor jordbruksmark som behövs för att försörja en vegetarian. Svar 0,07 ha. En fotbollsplan är 0,7 ha. Då kan vi räkna ut hur många människor en fotbollsplan kan försörja med mat, beroende på om man äter ”vanligt”, eller är vegetarian. Det finns 2,6 miljoner ha jordbruksmark i Sverige. Nu kan vi räkna ut vår självförsörjningsgrad (diskuteras här, svar: ungefär 50% ; förvånansvärt lågt värde).
Föredrag kring: Hållbar utveckling i Lund |
Vi fick frågan hur stor jordbruksmark varje svensk behöver. Svar 0,4-0,5 hektar (ha). Vi fick frågan hur stor jordbruksmark som behövs för att försörja en vegetarian. Svar 0,07 ha. En fotbollsplan är 0,7 ha. Då kan vi räkna ut hur många människor en fotbollsplan kan försörja med mat, beroende på om man äter ”vanligt”, eller är vegetarian. Det finns 2,6 miljoner ha jordbruksmark i Sverige. Nu kan vi räkna ut vår självförsörjningsgrad (diskuteras här, svar: ungefär 50% ; förvånansvärt lågt värde).
Kvävetillförseln till
jordbruket behöver reduceras med 60 % för att klara planetens gränser, sa Erik.
Hur mycket minska
skörd får lantbrukaren vid ekologisk odlande (siffrorna varierade mellan 60 % och
90 %). Erik Steen Jensen menade att den genomsnittliga siffran är 80 %. Blev en hel del diskussion med nyttan med ekologiskt jordbruk. Krav-godkända
livsmedel är ett marknadskoncept (inte det slutgiltiga målet, eftersom kraven
ändras, höjs). Vi pratade om närproducerat, bra, men bör kombineras med krav på
produktionssätt (eftersom närproducerat inte säger något om produktionssätt).
Tittar vi på
begreppet ekologiskt fotavtryck så ser vi att i Sverige krävs en hektar jordbruksmark för att försörja en
person med livsmedel, men vi har bara (enligt konceptet ekologiskt fotavtryck)
bara tillgång till 0,78 ha jordbruksmark per person. Vilket ger en
självförsörjningsgrad gällande livsmedel på 78 %. Olika källor kan ta med olika
saker, men vi ser att i båda källorna krävs mer jordbruksmark än vad vi har
tillgång till!? Och då lever vi ändå i ett relativt stort och glesbefolkat
land.
Kan läsa mer i
skriften: ”Jordbruket vid ett vägskäl” .
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar